Martin Luther King-priset

Den tredje måndagen i januari varje år firas Martin Luther King-dagen på olika platser i Sverige (och i USA). Varje år utses en person att ta emot Martin Luther King-priset. Priset delas ut till någon som verkar i Martin Luther Kings anda.

 

Martin Luther King-priset har delats ut till enskilda personer sedan 2005. Ett pris i Martin Luther Kings anda är ett sätt att fira hans arv för hopp och försoning. Det är ett sätt att se till att Martin Luther Kings anda lever vidare och ett sätt att fira de tidlösa värderingar som han kämpade för. Det har påmint om livet och arvet av en man som lärde oss genom sitt exempel – mod, sanning, rättvisa, medkänsla, värdighet, ödmjukhet och tjänst.

Bakom priset står Equmeniakyrkan, Kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd.

Priset delas varje år ut på Martin Luther King-dagen den tredje måndagen i januari.

2017 års pristagare är Martin Schibbye, journalist.

martin_schibbye_200px-200x206

 

 

 

 

 

Martin tilldelas priset med följande nominering: ”2017 års Martin Luther King pris går till Martin Schibbye. Kampen för fred, rättvisa och demokrati är beroende av journalister som Martin Schibbye som tar sig till platser dit få vågar åka. Trots lång och svår fängelsevistelse gav Martin inte upp, utan startade medborgarfinansierade Blank Spot Project för att kunna ge röst åt de som sällan hörs i medierna. Årets pristagare går i Martin Luther Kings fotspår genom att modigt och envist stå upp mot krig, orättvisor och diktaturer med pennan som vapen.” 

Prisutdelningen hålls i Norrmalmskyrkan, Stockholm, 16 januari kl 19.00.

Se även vårt kalendarium

Gå till eventet på Facebook

Läs mer på webbplatsen för Martin Luther King-dagen 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page