Interreligiös fredsantologi

I samband med manifestationen Vägra hata i januari-februari 2015 togs flera lokala interreligiösa initiativ på många platser i Sverige, interreligiösa råd och nätverk etablerades ytterligare. Samtidigt saknas initiativ till interreligiösa lokala råd och nätverk i flertalet av Sveriges kommuner. Genom en interreligiös fredsantologi vill vi lyfta fram goda exempel på interreligiöst fredsarbete från olika delar av landet.

THUMBfika

Tillsammans med Sveriges interreligiösa råd tar Sveriges kristna råd fram en interreligiös fredsantologi under hösten 2015 och 2016. Antologin ska bestå av korta filmer och en skrift och vara ett underlag för samtal kring fred, religionsdialog och interreligiöst fredsarbete lokalt – så väl som globalt.

Tre korta filmer om lokalt interreligiöst fredsarbete finns klara redan nu. Filmerna om Fika för fred i Botkyrka (bild ovan), Tempelturen i Göteborg (bilden nedan) och Vandring för vänskap i Stockholm hittar du i Sveriges interreligiösa råds Youtube-kanal som du når via denna länk: https://www.youtube.com/channel/UCr14C422E-Ioa-gln6zdf8g

THUMBtempeltur

Nästa kortfilm kommer följa interreligiösa fredsinitiativ med ungdomar i Malmö.

Filmerna har tagits fram av Sveriges kristna råd i nära samarbete med Sveriges interreligiösa råd. De är producerade av Martin Arvebro med stöd av Folke Bernadotteakademin.

Vi hoppas att filmerna ska ge inspiration till befintligt och framtida interreligiöst fredsarbete.

Skriften som planeras kommer låta företrädare för olika religioner i sina texter svara på följande frågor:

  • Vad finns i min religions tradition och heliga skrifter som bidrar till och motiverar arbete för rättvis fred?
  • Hur motiveras och uttrycks fred i min religion och våra traditioner?
  • Hur ser min religion och tradition på religionsfrihet, interreligiöst arbete och religionsdialog?
Det här inlägget postades i Interreligiöst fredsarbete. Bokmärk permalänken.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page