Thursdays in Black

Sveriges kristna råd stödjer den internationella kampanjen Thursdays in Black för att synliggöra de strukturer som leder till könsbaserat våld. Du kan klä dig i svart på torsdagar för att visa att du delar visionen om en värld utan våld och våldtäkt.

TIB SKR 1Fotograf: Elisabeth Korswing

I krig och konflikter används ofta våldtäkter och sexuellt våld som ett vapen för att bryta ner civilbefolkningen. Även här i Sverige utsätts kvinnor och män för könsbaserat våld. Problematiken med könsbaserat våld behöver synliggöras som ett brott mot mänskliga rättigheter, en kränkning av mänsklig värdighet och ett hinder för fred på alla samhällsnivåer.
TIB-Final_svenska_bild-298x300

År 2014 anslöt sig Sveriges kristna råd till den internationella kampanjen ”Thursdays in Black”. Kampanjen vill utmana de attityder och strukturer som är orsaken till våld och våldtäkt. Kampanjen har pågått sedan 1970-talet och stöttas sedan 80-talet av Kyrkornas Världsråd.

Du kan också delta i kampanjen och stå upp för en värld utan våld och våldtäkt:

  • Klä dig i svart på torsdagar, eller bär en Thursdays in Black-knapp.
  • Om du vill kan du lägga upp en bild på dig själv på facebook, twitter eller instagram. Hashtag är #thursdaysinblack och användaren på twitter @thursdaysinblack.

 

Kampanjen Thursdays in Black uppmuntrar alla, inte bara kvinnor, att klä sig i svart på torsdagar. Genom att delta i kampanjen på detta sätt visar du att du är trött på våld och att du kräver att få leva i ett samhälle där ingen behöver vara rädd för att bli slagen, trakasserad, våldtagen eller diskriminerad. Kampanjen uppmanar oss att synliggöra de strukturer i samhället som ligger bakom könsbaserat våld.

För mer information, besök gärna den internationella hemsidan www.thursdaysinblack.co.za eller www.facebook.com/ThursdaysBlack

 

 

Det här inlägget postades i Fred. Bokmärk permalänken.