Martin Luther King-priset

Den tredje måndagen i januari varje år firas Martin Luther King-dagen på olika platser i Sverige (och i USA). Varje år utses en person att ta emot Martin Luther King-priset. Priset delas ut till någon som verkar i Martin Luther Kings anda.

En person eller grupp som arbetar för fred och rättvisa. För ett bättre samhälle. En person eller grupp som visar solidaritet med sina medmänniskor och som finner inspiration i ickevåldets ideal.

Nominera till priset 2019 senast 1 oktober 2018.

Martin Luther King-priset har delats ut till enskilda personer sedan 2005. Ett pris i Martin Luther Kings anda är ett sätt att fira hans arv för hopp och försoning. Det är ett sätt att se till att Martin Luther Kings anda lever vidare och ett sätt att fira de tidlösa värderingar som han kämpade för. Det har påmint om livet och arvet av en man som lärde oss genom sitt exempel – mod, sanning, rättvisa, medkänsla, värdighet, ödmjukhet och tjänst.

Bakom priset står Equmeniakyrkan, Kristna fredsrörelsen och Sveriges kristna råd.

Priset delas varje år ut på Martin Luther King-dagen den tredje måndagen i januari.

2018 års pristagare är Fatemeh Khavari. Genom en sittstrejk som började på Mynttorget i Stockholm mobiliserade Ung i Sverige och Fatemeh unga ensamkommande i kampen att stoppa utvisningarna till Afghanistan.

Juryns motivering lyder:
”Som talesperson för Ung i Sverige har Fatemeh Khavari genomfört ickevåldslig kamp med dialog och rättvisa som riktmärke och visat på styrkan i att möta hat med kärlek. Genom en sittstrejk som började på Mynttorget i Stockholm mobiliserade Ung i Sverige och Fatemeh unga ensamkommande i kampen att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Fatemeh har med sitt ledarskap lyckats hålla samman en snabbt växande rörelse. Trots hat står hon upp för dem som behöver det mest, de som tidigare inte haft någon röst – i sann Martin Luther King-anda.”

Läs mer på martinlutherking.se

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page