Film

Här hittar du förslag till filmer på temat fred, konflikt och ickevåld.

Pray the devil back to hell
av Gini Reticker, dokumentär, 2008
Är en gripande historia om en grupp modiga kvinnor som krävde fred för Liberia. Ett land som kämpat genom år av inbördeskrig. Kvinnornas historiska framgång hittar sin röst i en berättelse som blandar intervjuer, arkivbilder och scener från nutidens Liberia för att berätta minnen från några av kvinnorna som var där under kriget.

Gudar och människor
av Xavier Beauvois, Frankrike, 2011
Ett kloster högt uppe i bergen i Maghreb, Algeriet, någon gång i mitten av 90-talet. Åtta franska kristna munkar lever i harmoni med sina muslimska bröder och systrar, men våld och terror tar långsamt över regionen. Filmen är baserad på en verklig händelse från ett kristet munkkloster i Algeriet 1996 då sju franska munkar kidnappades när förhandlingarna mellan franska staten och en terroristgrupp bröt samman.

Forgiveness
av Ian Gabriel, Sydafrika, 2004
Filmen handlar om en före detta polis, som under apartheidtiden torterat och mördat en svart ung man. Polisen får amnesti av ”försonings”-domstolen, trots detta väljer han att söka upp den familj som förlorat en son och be om deras förlåtelse

Nawals hemlighet
av Denis Villeneuve, Canada, 2010
En oförglömlig historia om trasiga familjeband, djupt rotat hat och varaktig kärlek. En mors sista önskan att få upprättelse efter sin död, skickar tvillingarna Jeanne och Simon på en resa till ett krigshärjat Mellanöstern för att finna sanningen om sin trassliga bakgrund. I jakten på en bror och far de aldrig mött, uppdagas sakta deras mors skakande hemlighet

Waltz with Bashir
av Ari Folman, Israel/Frankrike, 2008
Kan man glömma en massaker? Med den frågan i huvudet försöker regissören Ari Folman i denna animerade dokumentär att ge svar på vad krig gör med människor. Med utgångspunkt från sina egna erfarenheter från kriget med Libanon 1982 och massakern i flyktinglägren Sabra och Shatila ställer han frågor om krig, moral, minnen, historia och personligt ansvar.

Gandhi
av Richard Attenborough, England, 1982

En fängslande biografi om mannen som gick från att vara en enkel jurist till att bli en världsberömd fredssymbol. Mästerverket GANDHI är en spännande berättelse om aktivism, politik, religiös vidsynthet och frihet. Men framför allt handlar det om en fantastisk man som kämpade för en fredlig tillvaro och befriade en hel nation.

Buddha föll av skam
av Hana Makhmalbaf, Iran, 2007
I en märklig och stillsam allegori över det krigshärjade Afghanistan har Hana Makhmalbaf slagit an ett ackord med många sällsamma övertoner. En saga med mycket mörkt mellan raderna, rofyllt och magstarkt komponerat.

Kaddish för en vän
av Leo Khasin, Tyskland, 2010

I samma hus i Berlin lever Alexander, pensionerad och av judisk börd, samt Ali en ung kille i en palestinsk familj som är på väg att bli vuxen och som söker hitta sin identitet. Ödet för dem samman och deras liv förändras i kraft av att de tvingas samarbeta. En fascinerande film om konflikten i Mellanöstern ur ett fräscht perspektiv.

A force more powerful
av Steve York
Sex utbildnings- och dokumentärfilmer om ickevåld runt om i världen. Intressant och bra i undervisningssammanhang som finns på engelska, spanska eller franska. Information och beställning: A force more powerful.

Kvinnornas krig
av Marika Griehsel, Sverige, dokumentär, 2009

”Vi kan prata, prata, prata – men ingen lyssnar på oss.” Orden kommer från en kongolesisk kvinna i kortfilmsdokumentären Kvinnornas krig. 20 000 kvinnor våldtogs under kriget i Bosnien-Hercegovina, i Demokratiska Republiken Kongo talar man om mellan 200 000 och 500 000 våldtagna kvinnor och barn. Kvinnornas krig handlar om ett möte våren 2009 mellan kvinnor från Balkan och DR Kongo.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page