Skönlitteratur

Här hittar du skönlitterära böcker som relaterar till krig, fred, överlevnad. Kraft, sorg och glädje. Att använda skönlitteratur är ett bra sätt att komma åt djupare frågor, tankar och reflektioner.

Att tro på Mister Pip
av Lloyd Jones. Wahlström & Widstrand, svenska, 2008
En stark, vacker och närmast sagolik roman. En mytisk berättelse som hyllar människans  orubbliga överlevnadsförmåga och berättandets kraft att förändra våra liv. Att överleva i en krigssituation och väja ”rätt” i utsatta situationer.

In Pharaoh’s Army – Memories of a Lost War
av Tobias Wolff. Bloomsbury Publishing Plc, engelska, 1994
En bok som beskriver författarens upplevelser och erfarenheter från sin tid som soldat under Vietnam kriget. En ung soldat med tjänstgöring i Mekongdeltat som slåss mellan leda, skräck och sorg över förlorade vänner.

Brev från nollpunkten – historiska essäer
av Peter Englund. Atlantis, svenska, 2012

En essäsamling om ondska. En samling historiska essäer som på olika vis berör och belyser det mörka 1900-tal som nu har nått sin ände.

Morgon i Jenin
av Susan Abulhawa. Nordstedts, svenska, 2011

Susan Abulhawa gestaltar de mänskliga aspekterna på en av vår tids mest svårbearbetade politiska konflikter och visar på varje människas behov av ett hemland, sammanhang och trygghet.

Bruden är vacker men har redan en man: sionismen – en ideologi vid vägs ände?
av Ingmar Karlsson. Wahlström & Widstrand, svenska, 2012
En beskrivning hur en sionistisk rörelse växte fram ur den judiska diasporan runtom i Europa och hur sionismen blev en uttalad ideologi i och med österrikaren Theodor Herzl, som formulerar behovet av, drömmen om och viljan till ett eget land för det judiska folket. Var detta skulle ligga och vilken politisk inriktning det skulle ha var omdiskuterat. 1948 utropas staten Israel, något som på intet sätt är början på fredstider, tvärtom eskalerar de konflikter som än idag präglar området.

En halv gul sol
av Chimamanda Ngozi Adichie. Albert Bonniers förlag, svenska, 2008

En halv gul sol – vinnare av 2007 års Orange Prize, skildrar med närvaro och intensitet livet för ett antal människor i fred och krig i Afrika – en stor roman som lämnar starkt avtryck.

Tusen strålade solar
av Khaled Hosseini. Wahlström & Widstrand, svenska, 2007

En skildring av trettio år av Afghanistans historia och samtidigt en berättelse om familj, vänskap och kärlekens förlösande kraft. Med nästan plågsam spänning visar Hosseini hur en kvinnas kärlek till sin familj kan driva henne till heroiska självuppoffringar, och att det i slutändan är kärlek, eller kanske till och med minnet av kärlek, som är nyckeln till människans överlevnad.

Rättvisans rebell: Desmund Tutu – en biografi
av John Allen. Librisförlag, svenska, 2007
Desmond Tutu kan med rätta kallas för rättvisans rebell. Känd som apartheidmotståndare och förespråkare för icke-våld för sin kamp mot apartheidsystemet mottog han Nobels fredspris 1984.

En fattig familjs hem tar bara fem minuter att riva: livet i skuggan av konflikten
av Pernilla Ahlsén. Norstedts, svenska, 2006
Författaren, journalist, har rest runt i Israel och Palestina och intervjuat kvinnor om livet i området. I de femton kvinnoporträtten får vi bl.a. möta Xenia som tjänstgör i den israeliska armén och Fida som riskerar livet varje dag när hon tar sig över muren för att kunna åka till sitt arbete.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePrint this page